Tofu

Tofu

Tofu je produkt, ktorý sa pripravuje zo sójových bôbov, vody a syridla. Často sa používa vo vegetariánskych jedlách namiesto mäsa a má vysoký obsah bielkovín a vápnika. Tofu je obľúbené pre jeho schopnosť prijať chuť ostatných surovín a preto je všestrannou a častou používanou surovinou, a to najmä v ázijskej kuchyni. Existujú dva druhy tofu: mäkké tofu a tvrdé, štandardné tofu. Tofu je však kontroverzná potravina. Aj keď má množstvo zdravotných prínosov (sójové bôby majú vysoký obsah kyseliny listovej a vitamínu K), v niektorých štúdiách je tofu spájané so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny prsníka. Výsledky rôznych štúdií sú protichodné, a preto sa o používaní sójových produktov, ako je tofu, poraďte so svojim lekárom.

Zdravotné prínosy

  • Bohatý zdroj rastlinných bielkovín
  • Obsahuje fytoestrogény, ktoré preukázateľne chránia organizmus pred niektorými druhmi rakoviny
  • Pomáha udržiavať zdravé kosti
  • Podporuje zdravie srdca a srdcovo-cievneho systému

Ako vyberať

Tofu je zvyčajne balené vo forme kociek. Kupujte značky tofu v bio kvalite a bez obsahu GMO.

Tlačiť
Top