Okra

Okra

Táto mimoriadne výživná zelenina známa aj pod názvom ženské prsty, sa konzumuje, kým je struk ešte zelený, krehký a nezrelý. Po uvarení môže získať gélovú štruktúru, čo je výborné na zahusťovanie polievok a omáčok. Táto obľúbená zelenina sa často používa na prípravu polievky gumbo alebo zdravých jedál z woku. V jednej porcii je len 30 kalórií a preto je táto zelenina ideálna pre všetkých ľudí, ktorí držia diéty.

Zdravotné prínosy

  • Má vysoký obsah vitamínu A a beta-karoténov ako xantín a luteín, ktoré podporujú zdravie očí
  • Výborný zdroj kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre ženy v prvotnom štádiu tehotenstva
  • Poskytuje 36 % dennej odporúčanej dávky vitamínu C, ktorý pomáha bojovať proti infekciám a posilňuje imunitný systém

Ako vyberať

Pri nákupe okry vyberajte struky, ktoré sú sýtozelenej farby a na pohľad pevné. Vyhnite sa mdlým strukom s mäkkými časťami. Okra si pri uchovávaní v chladničke zachová čerstvosť až jeden týždeň.

Tlačiť
Top