Zvýšená hladina cholesterolu je znepokojivá za každých okolností, ale ak má k tomu dotyčný aj cukrovku, potreba vysporiadať sa s týmto problémom je prvoradá.
V prvom rade, čo je to cholesterol a prečo by sme sa ho mali obávať?
- Prirodzene sa tvorí v pečeni z jedla, ktoré konzumujeme.
- Telo ho využíva na výrobu hormónov ako vitamín D a žlč.
- Nadmerná hladina cholesterolu v krvi podstatne zvyšuje riziko infarktu.
Vzhľadom k tomu, že krv je substancia vodnatá a cholesterol vosková/olejovitá, veľmi sa spolu nepremiešajú! A tu prichádzajú do hry „dobrý“ a „zlý“ cholesterol.
LDL je skratka pre lipoproteín s nízkou hustotou a je tiež známy ako „ZLÝ“, pretože zanáša cievy a spôsobuje ich upchávanie. Jeho hodnotu by ste mať nižšiu ako 100.
HDL znamená lipoproteín s vysokou hustotou a hovoríme mu aj „DOBRÝ“ cholesterol, lebo v našom organizme neostáva; je unášaný krvnými cievami von z tela. Jeho hodnota by mala byť naopak VYSOKÁ. Ak ju máte aspoň 40, je to v poriadku. 50 je ešte lepšie a viac ako 60 je optimum.
Keď sa v žilách nahromadí cholesterol, hovorí sa tomu ateroskleróza alebo srdcové ochorenie. Ak sa kúsok takéhoto povlaku uvoľní a upchá srdcovú cievu, dôjde k infarktu. Erupcia takéhoto typu vyzerá ako výbuch sopky na stene krvnej cievy.
Nasýtené tuky (zvyčajne vo forme živočíšnych tukov) sú hlavnými vinníkmi prispievajúcimi k zvýšenej hladine cholesterolu. Nájdete ich najmä v mäse a mliečnych produktoch, či už sú viditeľné alebo nie, a patria sem tiež pevné tuky z kuchynských olejov, ako je masť. Cholesterol obsiahnutý v živočíšnych produktoch (napríklad vo vaječnom žĺtku) prispieva k zvýšenej hladine cholesterolu vo Vašom tele. Trans-mastné kyseliny z margarínu, keksov, istých druhov olejov a jedál v nich uvarených majú takisto svoj podiel na zvýšenom cholesterole a v súčasnosti sú už v mnohých reštauráciách zakázané.
Existujú však aj špecifické potraviny, ktoré pomáhajú cholesterol znižovať, vrátane ovsenej a psylliovej vlákniny, ovocia a zeleniny a rastlinných sterolov a stanolo. Tie nájdete v koncentrovaných množstvách niektorých olejov, štiav a podobne.
Takže, čo môžete robiť, ak už máte vysokú hladinu cholesterolu?
1. Znížte celkový denný príjem cholesterolu pod 200 mg. Jasné a jednoduché. Jediným spôsobom, ako to dosiahnete, je čítať si etikety na potravinách. Dokonca aj na veku kartónu od vajíčok sa dozviete, koľko cholesterolu prijmete s jedným kusom!
2. Ak máte nadváhu, aspoň 5 kíl schudnite. To sa ľahšie povie, než spraví, všakže? Nuž, už aj hodinka intenzívnej chôdze každý deň Vám pomôže zhodiť skoro pol kila týždenne. Pokračujte v tom a pomôžete aj svojmu srdcu!
3. Každý deň do svojho jedálnička pridajte 5-10 gramov rozpustnej vlákniny. Ovsená kaša, šošovica alebo ovsené cereálie Vám toto číslo pomôžu zvýšiť. Opäť, čítajte si etikety na potravinách a pridávajte do svojich každodenných pokrmov suroviny s vysokým obsahom rozpustnej vlákniny!
Každodenná dávka NutriBlastov Vám pomáha prijať väčšie množstvo telu prospešných zložiek, čo pre Vaše zdravie znamená viac, než si myslíte! Pamätajte na to pri najbližšom jedle!