Žltá kvaka

Žltá kvaka

Táto koreňová zelenina je krížencom medzi okrúhlicou a kapustou a pochádza z Ruska, rastie však aj v Spojených štátoch. Je plná vlákniny a vitamínu C, ale obsahuje aj zinok, esenciálny minerál, ktorý je dôležitý pre funkciu imunitného systému a metabolizmu. Žltá kvaka chutí ako bežná kvaka a má kapustovú vôňu, často však býva nedocenená napriek jej celoročnej dostupnosti a trvácnosti. Tento rok ju musíte vyskúšať – pridajte za hrnček varenej kvaky do vášho NutriBlastu pre extra dávku vlákniny, alebo ju pridajte surovú. Vďaka nízkemu obsahu sacharidov je tiež vhodnou náhradou zemiakov.

Zdravotné prínosy

  • Jedlá vláknina pomáha chrániť proti zápche, rakovine hrubého čreva, cukrovke 2. typu a niekoľkým ďalším zdravotným komplikáciám.
  • Obsah vitamínu C nielenže posilňuje imunitný systém, ale aj pomáha predchádzať vzniku rakoviny hrubého čreva.
  • Vďaka nízkej glykemickej náloži je ideálnou voľbou pre diabetikov

Ako vyberať

Žltá kvaka je dostupná po celý rok, ale jej hlavná sezóna je od septembra do marca. Vyberajte kvaku bez škvŕn a prasklín.

Tlačiť
Top