Šalotka

Šalotka

Šalotka patrí do čeľade cesnakovité (kam patrí aj cesnak, cibuľa a pór) a čoraz častejšie sa skúma pre jej antioxidačné účinky. Chuťovo je podobná cibuli a často sa používa rovnakým spôsobom, ale je sladšia a menej prenikavá, rastie v trsoch okolo koreňa a má podlhovastý tvar. Ukázalo sa, že znižuje riziko vzniku ochorení srdca, ochorení periférnych ciev, rakoviny a mŕtvice.

Zdravotné prínosy

  • Má vyšší obsah antioxidantov, minerálov a vitamínov ako cibuľa
  • Obsahuje alicín, zložku, ktorá znižuje cholesterol znižovaním aktivity niektorých enzýmov v pečeni
  • Dobrý zdroj vitamínu A, kyseliny listovej, vitamínu B6, železa, vápnika a draslíka

Ako vyberať

Šalotky kúpite celoročne, ale ich sezóna je od apríla do augusta. Vyberajte také, ktoré sú pevné a ťažké na svoju veľkosť. Nekupujte suché a zvráskavené šalotky. Ak spozorujete, že šalotka klíči, znamená to, že je stará a radšej ju nekupujte. Skladujte na suchom a tmavom mieste s dostatočným prívodom vzduchu. Môže sa tiež nakrájať a skladovať v mrazničke po dobu 3 mesiacov.

Tlačiť
Top