7 spôsobov, ako sa navždy zbaviť brušného tuku

7 spôsobov, ako sa navždy zbaviť brušného tuku

Šesťdesiatdeväť percent dospelých Američanov má nadváhu a vyše 35% je obéznych. Nejde len o estetický problém. Obezita zvyšuje riziko celého radu chorôb vrátane srdcových ochorení, mŕtvice, cukrovky 2. typu, vysokého krvného tlaku a rakoviny.

Je smutné, že každý rok zomrie približne 3,4 milióna dospelých kvôli nadváhe alebo obezite. V globálnom meradle obezita v súčasnosti zabije približne rovnako veľa ľudí ako tabak a viac než všetky vojny, terorizmus a násilie. Takmer všetci, ktorí trpia nadváhou, už majú tzv. „prediabetes“ a teda výrazné riziko choroby a smrti. Len o tom nevedia.  

Keď sa vo Vašom tele začne hromadiť tuk, obzvlášť smrteľne nebezpečný tuk v oblasti brucha, Vaša biológia sa vychýli z rovnováhy. Dostávate sa do nestabilného a nezdravého prostredia ochorenia – ktoré spôsobuje ďalšie priberanie. Z tohto začarovaného kruhu sa dá dostať, len keď budete mať kontrolu nad svojou hmotnosťou.  

Inzulín: Kľúčový hráč pri brušnom tuku

K hromadeniu brušnému tuku prispieva množstvo hormónov, ale žiaden nie silnejší než inzulín, ktorý má na starosti práve ukladanie tuku. Vysoká hladina inzulínu núti Vaše telo priberať v oblasti pása a Vaša postava začína časom nadobúdať typický „jablkový“ tvar. Inzulín navyše prebúdza zápaly a oxidačný stres, čím vzniká bezpočet ďalších nebezpečných následkov. 

Nakoniec sa môžete stať voči inzulínu odolným, takže Vaše telo bude vytvárať tuk v oblasti brucha a bude sa tejto „záchrannej pneumatiky“ držať zo všetkých síl. Únava po jedle, neodolateľná chuť na sladké, výkyvy cukru v krvi alebo hypoglykémia, vysoká hladina triglyceridov, nízky HDL, nízka sexuálna túžba a problémy so zrážanlivosťou krvi sú u ľudí s nadváhou bežné.

Jednoducho povedané, menej inzulínu rovná sa menej brušného tuku, keďže práve tento hormón je zodpovedný za náš hlad a ukladanie tukov. Preto je úprava hmotnosti to najlepšie, čo môžete urobiť pre prevenciu cukrovky a všetkých problémov s ňou spojenými.

Vec číslo jedna, ktorú môžete urobiť pre redukciu tuku v oblasti brucha

Vysoké hladiny inzulínu neexistujú len tak vo vzduchoprázdne. Ovplyvňujú aj ďalšie hormóny, napríklad leptín zodpovedný za pocit sýtosti. Keď ho inzulín zablokuje, Vaše telo si bude myslieť, že hladuje – hoci ste práve zlupli Big Mac s hranolkami a veľkou kolou. Už ste sa niekedy divili, ako môžete byť takí hladný aj po naozaj veľkom jedle? Tak to je práve ten nárast inzulínu a rezistencia voči leptínu.   

Cukor je viac ako akákoľvek iná potravina zodpovedný za útok na chemické zloženie Vášho mozgu a Váš metabolizmus. Prispieva k vytvoreniu inzulínovej rezistencie a všetkých jej dôsledkov. 

Kalórie z cukru sú odlišné než tie, ktoré pochádzajú z bielkovín, tukov alebo neškrobových sacharidov ako zelenina. Cukor dokáže úplne zatočiť so všetkými bežnými regulátormi chuti do jedla. Tým pádom ho konzumujete viac a viac a nútite organizmus premieňať ho na smrtiaci brušný tuk. Priemerných dvadsaťdva až tridsať čajových lyžičiek cukru na osobu v Amerike je dávka, ktorá pre ľudské telo znamená predávkovanie.

Fruktóza, metabolicky najpoškodzujúcejší cukor, všetko ešte zhoršuje. Ide priamo do Vašej pečene, kde začne vyrábať tuk spúšťajúci ešte väčšiu inzulínovú rezistenciu a spôsobujúci chronické zvýšenie hladiny inzulínu v krvi. Výsledok? Vaše telo začne všetko, čo skonzumujete, ukladať vo forme – áno, presne tak: nebezpečného brušného tuku.

Navyše Vám môže stukovatieť pečeň, čo vedie k ďalším zápalom. Chronický zápal spôsobuje opäť len priberanie a cukrovku 2. typu. Čokoľvek, čo podporuje zápaly, len zhoršuje inzulínovú rezistenciu.  

Ďalší problém s fruktózou je, že do mozgu neposiela žiadnu informačnú spätnú väzbu signalizujúcu, že do tela práve dorazila nálož kalórií. Navyše neznižuje hladinu grelínu, hormónu zodpovedného za chuť do jedla, ktorého množstvo sa pri konzumácii ozajstného pokrmu redukuje.

Sme naprogramovaní tak, aby sa nám ako odpoveď na príjem cukru začal ukladať brušný tuk, aby sme prežili zimu, keď sú zásoby jedla obmedzené. Svoju rolu zohrávajú aj gény, ale sú len malým prispievateľom k pandémii obezity a cukrovky, ktorej v súčasnosti čelíme v celosvetovom meradle. Zastavte prívaly inzulínu – a zastavíte aj ukladanie brušného tuku a útoky hladu.     

Prečo nie je brušný tuk Vašou najväčšou výzvou

Najväčšou výzvou, ktorej pri nadváhe alebo obezite čelíte, nie je obvod Vášho pása či Vaša hmotnosť. Nie je to Vaše brucho. Je to Váš mozog. Zmena spôsobu myslenia o jedle, aby Vaša myseľ spolupracovala s telom a nie proti nemu, to je ozajstným kľúčom k chudnutiu a uzdraveniu.

Ak sa chcete zbaviť nejakých kíl, v prvom rade sa musíte zbaviť myšlienok, ktoré Vás držia uväznených v neustálom kruhu diét a následných jojo efektov. Musíte raz a navždy opustiť domnienky a presvedčenia, ktoré sabotujú Váš cieľ trvalého schudnutia a pevného zdravia. Ak budete myslieť rovnako ako doteraz  a budete robiť tie isté veci, ktoré ste robili odjakživa, povedie to vždy len k jednému a tomu istému výsledku. 

K brušnému tuku prispievajú početné faktory, ale počas desaťročí medicínskej praxe sa preukázalo, že keď sa pacienti sústredia na týchto sedem stratégií, dokážu normalizovať hladinu inzulínu, zbaviť sa odolného brušného tuku a konečne nadobudnúť pevné zdravie. 

  1. Jedzte ozajstné jedlo. Keď konzumujeme skutočné jedlo s obsahom mnohých živín, sme spokojnejší, zjeme toho menej a zbavujeme sa brušného tuku. Dostatočný príjem vitamínov a minerálov nám pomáha efektívnejšie spaľovať kalórie, regulovať apetít, znižovať zápaly, podporiť detoxifikáciu, zlepšiť trávenie, znížiť hladinu stresových hormónov a navyše sa naše bunky stanú citlivejšie na inzulín. Spolu s množstvom listovej zeleniny zahrňte do každého pokrmu aj bielkoviny, keďže štúdie preukázali, že vďaka nim ostanete dlhšie sýti a tým pádom viac schudnete.
  2. Regulujte hladinu stresu. Chronický stres spôsobuje zmenšovanie mozgových buniek a zväčšovanie brucha. Dlhodobo zvýšená hladina stresového hormónu kortizolu má na svedomí zvýšený krvný cukor a cholesterol, depresiu, demenciu a podporuje hromadenie tuku v oblasti brucha, ako to často vídame u pacientov s inzulínovou rezistenciou alebo cukrovkou. Máte neodolateľnú chuť na cukry a sacharidy a hľadáte útechu v jedle.      
  3. Vysporiadajte sa s precitlivenosťou na potraviny. Často túžime práve po jedlách, na ktoré sme alergickí. Odvyknúť si od nich nie je ľahké, no po dvoch-troch dňoch „abstinencie“ pocítite novú energiu, úľavu od neodolateľnej chuti a iných príznakov a konečne Vám začne miznúť aj brušný tuk. Lepok a mliečne produkty patria medzi dva najväčšie alergény, no aj kopec iných potravín môže vytvárať prekážky, kvôli ktorým je takmer nemožné zbaviť sa pneumatiky okolo pása. 
  4. Doprajte si 7– 8 hodín spánku. Nedostatok nočného odpočinku vplýva na hormóny regulujúce apetít a tým spôsobuje našu túžbu po cukroch a sacharidoch. Istá štúdia zistila, že aj čiastočný nekvalitný spánok dokáže prispieť k vzniku inzulínovej rezistencie. Navyše to má nepriaznivý vplyv na hormóny regulujúce tuk ako leptín a grelín. Preto sa pripravte na dobrý spánok.   
  5. Optimalizujte hladinu živín: Naordinujte si vysoko kvalitný vitamínový doplnok, ktorý obsahuje cukry-kompenzujúce živiny. Optimalizujte omega-3 mastné kyseliny. Sú veľmi dôležité pre riadenie funkcie inzulínu. Optimalizujte tiež príjem vitamínu D. Jeho nízka hladina totiž zhoršuje ovládanie apetítu. Zvážte preto užívanie prírodných doplnkov, ktoré by zatočili s návalmi neovládateľných chutí. L-glutamín a PGX (super vláknina) patria medzi prírodné výživové doplnky, ktoré pomáhajú potláčať túžbu po jedle.   
  6. Dávajte si pozor na alkohol. Pohárik červeného k večeri, krígeľ dobre vychladeného piva počas horúcich dní alebo panák tequily na žúrke patria k sladkým potešeniam života. Ak sa však z alkoholu stane denný zvyk, dokáže urobiť viac škôd, než si myslíte – obzvlášť ak máte cukrovku alebo bojujete s nadváhou. Zvážte to: ak denne vypijete dva poháre vína, ročne skonzumujete okolo 72,000 kalórií navyše, čo znamená približne 9 kíl! A tieto tekuté kalórie idú rovno do Vášho brucha. Skúste si dať na šesť týždňov pauzu. Uvidíte, ako sa budete cítiť. Potom, ak budete chcieť, si doprajte jeden až tri poháriky vína týždenne. („Pohárik“ je cca 140 g vína, 28 g liehovín alebo 340 g piva.)
  7. Pravidelne cvičte. Spolu so zmenou jedálnička je cvičenie asi najlepším liekom na obezitu. Aspoň 30 minút denne kráčajte. Pre niektorých môže byť nevyhnutné 30-60-minútové energické aeróbne cvičenie šesťkrát týždenne. Štúdie preukázali, že intervalový tréning a odporové cvičenia dokážu zlepšiť spaľovanie tukov.
Top