Cukrovka a konzumácia ovocia: Mali by ste ho jesť?

Cukrovka a konzumácia ovocia: Mali by ste ho jesť?

Veľa cukrovkárov sa obáva, že sa musia vyhýbať ovocným šťavám, istým druhom ovocia alebo dokonca ovociu vo všeobecnosti! Dokonca aj niektorí lekári dávajú ohľadom tejto problematiky pacientom s cukrovkou špeciálne odporúčania. Napríklad, nie je nezvyčajné vidieť Žiadne ovocie ani ovocný džús v ranných hodinách stravovacieho plánu pacienta.

Takže o čo ide? Prečo sa niektorým diabetikom tieto pochúťky  zakazujú?

V prvom rade si to ujasnime: ovocie je zdravé! Obsahuje vlákninu, vitamíny, elektrolyty, tekutiny a minerály, ktoré sú pre naše telo veľmi dôležité. Navyše v sebe ukrýva aj uhľohydráty a nejaké tie bielkoviny v závislosti od konkrétneho druhu. Väčšinou nemá ani gram tuku, takže v tomto smere nemusíte mať žiadne obavy!     

Mnohí cukrovkári si však musia strážiť príjem uhľohydrátov – a tých niektoré druhy ovocia obsahujú naozaj veľa, navyše spolu s prírodnými cukrami, ktoré naše telo dokáže rýchlejšie a ľahšie absorbovať. To však nemusí nevyhnutne znamenať, že by mali ovocie zo svojho vyváženého jedálnička vylúčiť. Len si musia vyberať druhy bohaté na vlákninu, ktorá postupom času pomáha dostať krvný cukor do rovnováhy – a upraviť si pokrm tak, aby sa ovocie vtesnalo do ich rozpočtu pre extra uhľohydráty.   

Pozrime sa na také banány. Veľa ľudí si ich dáva s cereáliami, čiže uhľohydráty v nich obsiahnuté pridávate k cereáliám (sacharidy) a mlieku (sacharidy). Ak teda nechcete s týmto pokrmom prijať nadmerné množstvo sacharidov, nezostáva Vám iné, len zmenšiť množstvo porcie. Melón je zvyčajne servírovaný na menšie guľôčky. No buďme úprimní, väčšina ľudí nezje celú šálku melónových guličiek naraz! A pritom ide o porciu, ktorá uspokojí Vašu chuť na sladké bez toho, aby ste prekročili odporúčaný príjem uhľohydrátov. Len treba myslieť na to, že zvyšok pokrmu by mal byť bohatý na vlákninu, keďže samotný melón jej obsahuje veľmi málo.   

Ovocie ako hrušky a jablká majú vlákniny najviac, zatiaľ čo melón a podobne jej ukrývajú veľmi málo. Banány sú zas oproti ostatným druhom ovocia bohatšie na tzv. prebiotickú vlákninu. Takisto nesmieme zabudnúť na rozpustnú vlákninu, veľmi dôležitý druh, ktorý nájdeme v ovocí. Ide o typ uhľohydrátu, takže prispeje k celkovému množstvu sacharidov v porcii.  

Poďme porovnať niektoré bežné druhy ovocia a pozrime sa, ako sú na tom ich pomery vlákniny a sacharidov!

 

Ovocie

 

Porcia

 

Uhľohydráty

 

Vláknina (g)

Jablko

Surové štvrtinky so šupkou, 1 šálka

17,26

3,0

Banán

Surový, jedla šálka pretlačeného ovocia (zodpovedá~2 celým plodom)

51,39 (1 banán~20)

5,8 (1 banán~3)

Čerešne

1 šálka, s kôstkami

22,09

2,9

Pomaranč

1 šálka, mesiačiky

21,15

4,3

Vodný melón

1 šálka, guľôčky

11,63

0,6

Ako vidíte, jednotlivé druhy sa od seba líšia len málo a dôležitá je úprava porcie.

Ovocné šťavy, to už je iná vec. Jedna porcia má cca 113 g a zvyčajne obsahuje len veľmi malé množstvo vlákniny – alebo dokonca žiadnu. Väčšina štiav predávaných v supermarketoch okolo ovocia ani neprebehla, zato však ukrýva tony cukru. Preto je pre diabetikov 113 g sladkej šťavy len malým potešením v porovnaní s celým kusom ovocia.

Takže predtým, než zmixujete ovocie dokopy, majte na pamäti tieto dôležité skutočnosti:

  1. Vychutnávajte si širokú škálu ovocia, no nezabúdajte, že len druhy bohaté na vlákninu udržia Vašu hladinu krvného cukru stabilnú!
  2. Dbajte na to, aby ste namiesto šťavy  konzumovali celé ovocie.
  3. Nadmerná konzumácia ovocia, t.j. viac ako 3-4 kusy denne (v závislosti od jednotlivca), zásobí Váš organizmus priveľkou dávkou uhľohydrátov a môže spôsobiť výkyvy hladiny krvného cukru.  
  4. Aj v tomto prípade je kľúčom umiernenosť!
Top